REMBRANDT – VELÁZQUEZ

Beste leden van Las Lanzas, queridos socios de Las Lanzas:

Graag nodigen wij u uit voor een extra activiteit: een bezoek aan de tentoonstelling REMBRANDT – VELÁZQUEZ op vrijdag 29 november 2019 in het Rijksmuseum in Amsterdam.

U kunt het convocaat hieronder lezen of in pdf-formaat downloaden met de link: rondleiding REMBRANDT – VELÁZQUEZ


 

2 0 1 9
V i e r n e s ,
29 de noviembre 2019, hora 15:00 – 16:00 horas

excursión /excursie:

REMBRANDT – VELÁZQUEZ

con10 11 Rembrandt

 Rijksmuseum Amsterdam
lengua/taal: Holandés / Nederlands
Entrada/entree:

gratis (met museumkaart) / gratis 2 pers. (met VIP-kaart BankGiroLoterij) / € 20,00 (zonder museumkaart/VIP-kaart) / € 19,50 eticket

plus bijdrage voor de rondleiding: leden € 5,00, introducés € 7,00.

 

Beste leden van Las Lanzas,   .. Queridos socios de Las Lanzas: 

Een bijzondere tentoonstelling in het Rijksmuseum willen leden van Las Lanzas niet missen! Het bestuur van Las Lanzas nodigt u uit voor een rondleiding over de unieke tentoonstelling Rembrandt-Velázquez.

Speciaal voor Las Lanzas geeft een museumdocent van het Rijksmuseum een rondleiding over de tentoonstelling. 

U gaat met eigen vervoer naar Amsterdam.

U bent van harte welkom!

 

No es fácil de fallar: el Rijksmuseum en Ámsterdam preparó una exposición especial. La junta directiva de Las Lanzas les invita a Ámsterdam por una visita a la exposición Rembrandt-Velázquez. Un educador del museo enseñará a los socios de Las Lanzas en las salas de la exposición.

El transporte a Ámsterdam es por su cuenta.

¡Bienvenidos a todos!

 

REMBRANDT – VELÁZQUEZ: Nederlandse en Spaanse Meesters

Onder deze titel opende het Rijksmuseum op 11 oktober een bijzondere tentoonstelling. Dit museum heeft samen met Pradomuseum uit Madrid de tentoonstelling ontwikkeld.  In de afgelopen maanden stonden de mensen in Madrid in de rij om deze tentoonstelling te zien en bleef het museum in de laatste weken ook in de avonduren open.  Maar vanaf 30 september verhuisden de werken naar Amsterdam waar de tentoonstelling tot en met 19 januari 2020 te zien zal zijn.

De tentoonstelling is het resultaat van een gezamenlijke studie van beide musea naar schildertradities in de zeventiende eeuw in Spanje en de Nederlanden.  Ze markeert het 200-jarig jubileum van het Prado en het feit dat Rembrandtjaar 350 jaar geleden overleed.  Het Rijksmuseum laat 60 schilderijen zien, 14 daarvan zijn topstukken uit het Prado, 20 zijn afkomstig uit andere musea wereldwijd.  In deze tentoonstelling ziet u niet alleen werken van Rembrandt van Rijn en Diego Velázquez, maar ook die van andere schilders uit de zeventiende eeuw.  Denk aan Francisco Zurbarán, José de Ribera of Bortolomé Murillo, vertegenwoordigers van de Spaanse schilderschool uit die tijd.  En aan Frans Hals, Johannes Vermeer of Pieter Saenredam, schilders in de Republiek der Nederlanden.

Het Rijksmuseum heeft de tentoonstelling zoals het Prado die toonde, niet zonder meer overgenomen.  In Amsterdam wordt meer nadruk gelegd op de ‘ontmoeting’ tussen de schilderijen.  Er is gezocht naar overeenkomsten tussen het onderwerp, de schilderwijze of het thema van een schilderij van een Spaanse en een Nederlandse schilder.  Zo worden telkens twee (soms drie) doeken naast elkaar getoond.  Ze dagen ons uit om goed te kijken.  Zijn er overeenkomsten?  Of zijn er ook duidelijke verschillen?

Naar de echte ‘Las Lanzas’

Een van de topstukken die het Prado heeft uitgeleend is ‘La rendición de Breda’, bij ons beter bekend als LAS LANZAS.  Eindelijk krijgen we de kans om het schilderij waarnaar onze vereniging is genoemd (zie de kop van deze uitnodiging), van dichtbij te zien op vaderlandse bodem!

Met een docent van het Rijksmuseum krijgen we gedurende een uur een groepsrondleiding over de tentoonstelling.


PRAKTISCHE INFORMATIE                Er zijn maximaal 15 plaatsen!

AANMELDEN / BETALEN

Meldt u zo spoedig mogelijk aan bij de voorzitter, Marianne Pas, pasmarianne@gmail.com

En maak de kosten voor de rondleiding (€ 5,00 voor leden, € 7,00 voor introducés) over aan de penningmeester: NL84 INGB 0002 6479 66 ten name van Las Lanzas en vermeld bij mededelingen: REMBRANDT-VELÁZQUEZ en het aantal deelnemers en introducés.

LET OP: De kosten die u aan Las Lanzas betaalt, zijn een bijdrage in de kosten van de rondleiding.

Met een Museumkaart en een Bankgiroloterij-VIPkaart (2 personen) heeft u gratis entree.  De entreekosten voor het museum zijn € 20,00 per persoon, of € 19,00 bij een online bestelling.  Met een E-ticket en eerdergenoemde kaarten kunt u direct het museum binnen, u hoeft dan niet langs de kassa.

Introducés zijn van harte welkom!

Het museum laat maar 15 deelnemers per rondleiding toe.  En er is maar één rondleiding in de middag.  Uw aanmelding wordt op volgorde van binnenkomst van uw mail én van betaling aan de penningmeester geregistreerd.  Wie het eerst komt het eerst maalt.  Wacht met het kopen van een entreekaart tot u een bevestiging heeft ontvangen van uw deelname.

DAGPLAN 29 november

Het museum is goed bereikbaar per trein en vanaf het Centraal Station, tramstation Westzijde met tram 2 en 12 (halte Rijksmuseum) of met metro 52 richting station Zuid (halte Vijzelgracht).

Met de intercity-direct (trein met toeslag) bent u in iets meer dan een uur vanuit Breda op station Amsterdam Centraal.

 

In het Rijksmuseum is veel te zien.  Natuurlijk de vaste collectie.  Maar bijvoorbeeld ook het Project Nachtwacht.  Je kunt mee kijken naar de restauratie op de zaal waar de Nachtwacht hangt.  Of de kinderboeken in 2019 de gouden of een zilveren penseel hebben ontvangen voor het best geïllustreerde kinderboek.

Het museumcafé is de hele dag open. Gebruik de link voor verdere inspiratie en informatie: bezoek Rijksmuseum.

 

Om 14.45 uur verwachten wij de deelnemers in het museum bij de infobalie.  Met een museumkaart, bankgiro VIP-kaart of e-ticket kunt u direct naar binnen in het museum, u hoeft niet langs de kassa. Houd er rekening mee dat het bij de kassa en bij de kluisjes druk kan zijn!

 

Om 15.00 uur begint de rondleiding. Deze duurt tot 16.00 uur.

 

Samen reizen met het openbaar vervoer?

12.45 uur        NS-station Breda – spoor 5 – intercity-direct naar Amsterdam Centraal

13.51 uur        Aankomst Amsterdam Centraal

Treinreizigers: raadpleeg voor vertrek de website van de NS en voor de bus de website OV

 

Vanzelfsprekend kunnen de deelnemers onderling afspraken maken voor een ‘randprogramma’ in het museum of in Amsterdam. Ze krijgen vooraf een deelnemerslijst toegestuurd.

De organisatie is in handen van Marianne Pas.

Je kunt haar bereiken op pasmarianne@gmail.com of op 06 10 88 46 70.