Actividades de interés NL

Chassé Cinema, Breda:

Vanaf 23 mei Los amantes pasajeros – première

Oscarwinnaar Pedro Almodóvar keert na de succesvolle films Volver en Hable con ella terug naar zijn roots met de zeer hilarische komedie Los Amantes Pasajeros. De passagiers van vlucht 2549 richting Mexico Stad krijgen de schrik van hun leven als het toestel door een technisch mankement dreigt neer te storten. De piloten proberen een oplossing te bedenken om een crash te voorkomen en ondertussen probeert het overige vliegtuigpersoneel het de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken. Dit resulteert in hilarische en excentrieke scènes in deze funtrip van Almodóvar.

regie: Pedro Almodóvar/met: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Javier Cámara/Spanje 2013, 90 min./Spaans gesproken/Nederlands ondertiteld.

Voor speeltijden zie www.chasse.nl

 

Vanaf 27 juni Infancia Clandestina – première

Infancia Clandestina vertelt een verhaal van strijdlust, van geheime levens en van liefde. Het verhaal van een clandestiene jeugd. Argentinië, 1979. Na jarenlang ondergedoken te hebben geleefd in het buitenland, keren Juan (12) en zijn familie terug naar Argentinië onder een valse identiteit. Juans ouders en oom Beto zijn namelijk leden van de de Montoneros, een revolutionaire organisatie die strijdt tegen het militaire regime van de Junta. Ernesto’s vrienden en ook zijn vriendinnetje Maria kennen hem dan ook als Ernesto. Deze nieuwe identiteit moet de veiligheid van de familie vrijwaren…

regie: Benjamin Avila/met: Ernesto Alterio, Natalia Oreiro, César Troncoso/Argentinië 2011, 110 min./Spaans gesproken/Nederlands ondertiteld

Voor speeltijden zie www.chasse.nl


 

Interview met Ger van den Brand, Presidente Las Lanzas

Castilliaanse klanken, adel, mystici & monumenten in Breda

Houd 16 en 17 april 2010 alvast gereserveerd in je agenda voor de Jornada Hispánica de Breda. Dan vindt er in de binnenstad van Breda een aantal bijzondere concerten en interessante lezingen plaats die een link hebben met de Spaanse taal, cultuur en historie. De Jornada Hispánica is ditmaal georganiseerd door de Bredase vereniging Las Lanzas, Círculo Hispánico de Breda. Omdat deze vereniging in 2010 25 jaar bestaat, viert zij tevens met dit weekend haar vijfde lustrum.

Door Marloes Marchelinus (tijdschrift FOCO – maart 2010)

De Jornada mag door iedere lokale Spaanse vereniging georganiseerd worden, maar vindt helaas niet jaarlijks plaats. Ger van den Brand, voorzitter van Las Lanzas, legt uit hoe dit zit: “Iedere vereniging die is aangesloten bij de Unión de Asociaciones Ibéricas e Iberoamericanas del Benelux mag de organisatie van de Jornada Hispánica op zich nemen. Maar het kost veel tijd om een dergelijke dag of weekend te organiseren. Veel verenigingen zien er daarom van af. Dat is tevens de reden waarom Instituto Cervantes in Utrecht het eerder eens heeft overgenomen”, weet Ger. De Jornada Hispánica heeft tweemaal eerder in Breda plaats gevonden (in 1990 en 1999) en een aantal keren in steden als Antwerpen, Gent,  Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, plus twee keer in Utrecht.

 

Jornada Hispanica 2010

Ger vertelt graag hoe de aankomende Jornada eruit zal zien. “Het Spaanse weekend begint met een feestelijke opening op vrijdagavond in de Heilige Antoniuskathedraal, een ‘misa flamenca concertante’ om 20.00 uur met het Bredase jongerenkoor PLURALE TANTUM.  In de kathedraal vindt een pianoconcert plaats door Yoram Ish-Hurwitz dat  langzaam overgaat naar een flamencoconcert: Misa Flamenca. Hierbij tonen we documentaireachtige filmbeelden met impressies van het Spaanse landschap. Zodra we bij de beelden van Andalusië zijn, zal de muziek veranderen in flamenco”, vertelt Ger. De tweede dag is er een  meer academisch programma met een aantal lezingen. Het thema van die zaterdag is ‘Ecos de Castilla, Nobles, Místicos y Murallas’. Ger: “De burgemeester van Ávila, Miguel Ángel García Nieto, brengt die dag een bezoek aan Breda. We hebben hem tijdens één van de reizen van Las Lanzas ontmoet. Hij vond het als trotse Castilliaan prachtig dat een clubje Spanje-liefhebbers uit een klein Nederlands stadje de Castilliaanse taal promoot. Hij houdt zaterdagochtend een toespraak over zijn stad Ávila. Daarna vindt er een lezing plaats door Antonio Sánchez Jiménez over adel en kunst ten tijde van de schilder Diego Velázquez.”  Ook de burgemeester van Breda, Peter van der Velden, heet de Spaanse verenging welkom. De ontmoeting met hem vindt plaats in het stadhuis op de Grote Markt, bij een replica van ‘La Rendición de Breda’ (De overgave van Breda), het beroemde schilderij van de Spaanse schilder Diego Velázquez, bijgenaamd Las Lanzas (De Lanzen). Het schilderij laat zien hoe Justinus van Nassau (gouverneur van Breda) de sleutel van zijn stad overdraagt aan Spinola tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het is het kunstwerk uit 1625 , gemaakt in opdracht van Philips IV, waar de Bredase vereniging haar naam (en haar logo) aan dankt.

Na een lunch en stadswandeling gaat het programma verder met een literaire voordracht over een Spaanse soldaat in  Nederland door Rob Frans, gevolgd door een stuk over de Spaanse mystieke literatuur. Auteur (en pelgrim) Ad Rouwendal leest voor uit zijn eigen boek met beelden en poëzie van Teresa de Ávila en San Juan de la Cruz. De middag wordt afgesloten met een optreden van een tuna uit Ávila. Naar goed Spaans gebruik wordt deze drukke dag afgesloten met drank, eten en muziek, ditmaal in een restaurant. De tuna uit Ávila en muziektrio Cuata zorgen voor de muzikale omlijsting.

 

Las Lanzas

Terug naar de vereniging die deze dag mogelijk maakt. Las Lanzas, Círculo Hispánico de Breda, is een vereniging voor personen met een passie en belangstelling voor de Spaanse en Latijns-Amerikaanse taal en cultuur uit de regio Breda. In 1984, na een studiereis naar Salamanca (in samenwerking met het Bredase Baronie College), is het idee voor een verenging geboren. In 1985 sloot de vereniging zich aan bij de Unión de Asociaciones Ibéricas e Iberoamericanas de Benelux. Las Lanzas is al 25 jaar oud en Ger is sinds de oprichting de voorzitter van de vereniging. Waarom is destijds Las Lanzas opgericht? Ger: “Toen bestond er nog geen Instituto Cervantes, terwijl de andere moderne vreemde talen, Frans, Duits en Engels, wél een dergelijk instituut hadden. Spaans was nog een vrij onbekende taal; het land had een negatief imago vanwege de dictatuur onder Franco. Halverwege de jaren tachtig werd de taal, met dank aan het toerisme, booming. Met een clubje van de studiereis wilden we onze passie voor het land, de taal en cultuur in clubverband voortzetten. Toen is Las Lanzas dus geboren.”

Ger gaf destijds Spaanse les in het privé-onderwijs en aan de Volksuniversiteit. “Ik vormde al eerder met een aantal studenten een Spaans clubje, maar dat hield na een paar bijeenkomsten op. We hadden namelijk geen enkel kader.” Toch is het huidige bestuur van Las Lanzas ‘gerekruteerd’ tijdens die lessen Spaans op de voormalige Moedermavo en het volwassenenonderwijs van het HAVO/VWO. “Iedereen die na drie, vier jaar cursus de taal nog wilde praktiseren en verder wilde leren, iedereen die een interesse had voor de Spaanse en Latijns-Amerikaanse taal en cultuur was (en is!) welkom bij Las Lanzas. Een paar jaar later is Instituto Cervantes opgericht. Las Lanzas heeft eigenlijk hetzelfde doel voor ogen als Cervantes, maar dan op kleinschalig niveau.”

Ook Spaanstaligen uit de regio vonden de vereniging en Las Lanzas telt nu rond de 150 leden. Reizen worden er nog steeds ondernomen, in de 25 jaar van haar bestaan heeft Las Lanzas vijftien verschillende reizen naar onder meer Cuba, Mexico, Peru en, dichter bij huis, naar Madrid, Sevilla, Santiago de Compostela en Extremadura georganiseerd. Iedere vijf à zes weken is er een clubavond met een thema in Ulvenhout. Daarnaast organiseert Las Lanzas met regelmaat lezingen en filmavonden. “Lezingen vinden meestal in het Spaans plaats, Spaanse thema’s zullen eerder in het Nederlands worden besproken. We moeten concessies doen omdat niet ieder lid de Spaanse taal zo machtig is”, aldus Ger. Afgelopen januari, was er zoals ieder jaar, het Nieuwjaarsdiner, de ‘Cena Anual’. Ook zijn er via de vereniging Spaanse DELE cursussen te volgen en met regelmaat organiseert Las Lanzas Spaanse kook- en kunstgeschiedeniscursussen. Hun clubblad ‘El Boletín’ komt jaarlijks uit. Overigens is de website van Las Lanzas (www.laslanzas.nl) sinds kort vernieuwd. Neem er eens een kijkje, zeker als je in de regio Breda woont! Geïnteresseerd in de activiteiten van de Jornada Hispánica de Breda op 16 en 17 april 2010?

Ga, voor het volledige, gedetailleerde programma van het weekend en de deelnameformulieren, naar de website van Las Lanzas: www.laslanzas.nl of neem contact op met Annemarie Jagers, secretaris van de vereniging: E-mailadres annemarie.jagers@planet.nl