I love onze club – interview met Ger van den Brand

I love onze club: interview met Ger van den Brand (BN De Stem d.d. 24 juni 2013, editie Breda).

I love Onze Club

Door

Wouter Braaksma

Van flamenco tot tapas

Spaanse muziek op een feestje van Las Lanzas.

Las lanzas is het schilderij van Diego Velazquez waarbij de overgave van Breda wordt uitgebeeld. Voor Ger van den Brand (71) was de cirkel rond toen hij zijn vereniging, die de Spaanse cultuur bevordert, een naam moest geven. „Het verhaal op het schilderij vind ik fascinerend.  Het symboliseert in tijden van de Tachtigjarige Oorlog een ontmoeting tussen vijanden die op nette wijze met elkaar omgaan.”

Twee doelen had hij jaren geleden: trouwen met zijn vrouw en leraar Spaans worden. Beide doelen zijn bereikt. Maar zijn passie voor talen en in het bijzonder

Spaans hebben ertoe geleid dat Breda nu al bijna 29 jaar een vereniging heeft om de Spaanse taal en cultuur te bevorderen. Las Lanzas is een vereniging voor mensen die net zoals Van den Brand een bovengemiddelde belangstelling hebben voor de Spaanse taal en cultuur: „Tijdens mijn studie Spaans ben ik door studiereizen echt gek geworden van de taal en Spanje geweest en toen zag ik al het moois wat het land te bieden had.”

De club (130 leden) heeft nu eens in de vier weken een bijeenkomst waarin een thema centraal staat. Dit is dan 00k precies de reden voor Van den Brand dat het zo’n leuke vereniging is. „De ene keer staat de flamenco centraal en de andere keer kunnen we een kookcursus tapas hebben. Het is wel belangrijk voor leden dat er een bovengemiddelde interesse is in de Spaanse cultuur omdat we ons niet richten op een Spaans onderdeel.” Natuurlijk hoort er bij een vereniging als deze de nodige reizen en excursies bij. „We proberen eens in de twee à drie jaar op reis te gaan naar een Spaanstalig land.  Zo zijn we de laatste keer naar Argentinië geweest.”

Voor toekomstige leden is het wel van belang dat ze al een woordje Spaans spreken.  „We geven veel lezingen, filmavonden en cursussen in het Spaans. Daarom is het handig als mensen al Spaans spreken.  Maar voor degene met een voorliefde voor Spaanstalige gebieden is het extra leuk om zo de taal 00k in eigen land te gebruiken.

Echter is het niet zo dat we alles in het Spaans doen. Het thema moet zich daar wel voor lenen. Mocht het echt heel ingewikkeld worden, cultuur. Doordat ik met andere studenten van de studie was, hadden we dus eigenlijk al een clubje bijeen met dezelfde passie.” De vereniging is hierdoor op natuurlijke wijze ontstaan terwijl het in die tijd niet vanzelfsprekend was.  Er werd nauwelijks Spaanse les gegeven en Spanje was in die tijd verre van toeristisch. „Ik vond het jammer dat er wel vier uur Frans in de week werd gegeven maar dat er niets met Spaans gedaan werd. Als gids ben ik een tijd in dan doen we het gewoon in het Nederlands.”  Na 28 jaar voorzitter te zijn geweest vindt Van den Brand het tijd om een stapje terug te doen: „Ik had misschien nog wel langer door kunnen gaan. Nadat ik ons meerdaagse evenement had georganiseerd met onder andere muzikanten en lezingen, vond ik dat een mooi moment om als voorzitter te stoppen.  Ik blijf natuurlijk nog wel als lid actief binnen de club.”