2 0 1 8

v i e r n e s , el 13 de abril 2018

 Conferencia/lezing: Tante Ju en de Marokkaanse tapijthandelaar

por/door: Peter Burgers

Lengua/taal: holandés/Nederlands

Local/locatie:

De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout

Hora/tijd: 20:00 h - 22:00h  (sala / zaal open: 19:30h)

Entrada/entree: socios/leden gratis - introducés/invitados € 5,00 (incl. kopje koffie/thee)

 

TÍA JU Y EL COMERCIANTE DE ALFOMBRAS MARROQUÍ

TANTE JU EN DE MAROKKAANSE TAPIJTHANDELAAR

 

2018 02 Franco Hitler

Encuentro de Franco con Hitler en Hendaye

 

Beste leden van Las Lanzas,
  ..... Queridos socios de Las Lanzas:

 Wij nodigen u van harte uit voor een boeiende lezing door historicus Peter Burgers. Hij zet het zoeklicht op de moeizame relatie tussen Franco en Hitler in de historische context van de politieke ontwikkelingen in Spanje in de negentiende en vooral de eerste decennia van de twintigste eeuw. Kom en ontdek wie ‘tante Ju’ was!

Kom ook kennismaken met Peter Burgers. Wij zullen hem dit jaar vaker ontmoeten: hij bereidt met het bestuur een themareis voor om u in het najaar mee te nemen naar Spanje!

 

Esperamos con ilusión la presentación del señor Peter Burgers, historiador y muy interesado en la historia y cultura de España. Llamará su atención a la relación entre Franco e Hitler que no conectan de verdad. Sr. Burgers explicará los acontecimientos en ese período en el contexto político e histórico del siglo XIX y las primeras décadas del siglo XX. ¡Venga y descubre quién era ‘tía Ju’!

Venga también para encontrar a Peter Burgers.  Nos encontraremos otras veces este año: Sr. Burgers está preparando un viaje especial para los socios de Las Lanzas.

TANTE JU EN DE MAROKKAANSE TAPIJTHANDELAAR

Op 23 oktober 1940 zagen zij elkaar voor de eerste en laatste keer.  Aan de omgeving kan het niet hebben gelegen, want het Frans-Baskische badplaatsje Hendaye vormt een schilderachtige decor. Tijdens de inspectie van de erewacht leken de geweren van de Spaanse soldaten dermate verroest dat het lossen van een schot onmogelijk scheen.  Toen volgde het gesprek.  Met een “eentonige, zangerige stem” presenteerde de Spanjaard op “aarzelende wijze” een pakket aan voorwaarden.  Het was duidelijk dat Franco zich in allerlei bochten wrong om Spanje buiten de oorlog te houden.  “Ik dacht een generaal te gaan ontmoeten, maar hij bleek een Marokkaanse tapijthandelaar”, vertelde Hitler zijn tafelgenoten in de zomer van 1942 op het Führerhauptquartier.

De lezing ‘Tante Ju en de Marokkaanse Tapijthandelaar’ gaat over de moeizame verhouding tussen Hitler en Franco en de cruciale steun die Hitler de opstandige generaal bood in de openingsfase van de Spaanse Burgeroorlog.

Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford.  Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.  Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

2018 02 Peter BurgersPeter Burgers

 

MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR:

Op 5 maart jl. is de algemene ledenvergadering geweest.  Samen met de aanwezige leden keken we vooruit en terug.  Het verslag van de ledenvergadering in 2017 en de financiën over dat jaar werden vastgesteld.  De leden stemden in met de begroting voor dit jaar.  En met de planning voor het verenigingsjaar 2018-2019. Hieronder vindt u het overzicht dan alle data. Veel dank ging uit naar de leden die de activiteiten van de zes commissies van Las Lanzas organiseren.  Behalve onze gezamenlijke bijeenkomsten zijn er iedere maand meer activiteiten voor onze actieve leden!  Het bestuur dankte Marie-Thérèse Geerts voor haar inzet als bestuurslid in de afgelopen drie jaar. Jammer genoeg is er nog geen lid gevonden die haar plaats in het bestuur wil innemen.  Heeft u belangstelling, of wilt u eens aanschuiven bij een bestuursvergadering?  Neem dan contact met ons op.  Een berichtje aan de secretaris is genoeg: we informeren u graag!

Er zijn activiteiten in voorbereiding waar u binnenkort meer van hoort. Samen met Peter Burgers bereiden we een thematische reis voor naar Spanje (waarschijnlijk in de derde week van oktober 2018).  Ook bekijken we de mogelijkheden of Peter Burgers speciaal voor onze leden een cursus over een interessant deel van de geschiedenis van Spanje en Latijns-Amerika kan aanbieden.

 

25 en 26 mei 2018: JORNADA IN GENT

Onze zusterverenging in Vlaanderen organiseert, samen met de Universiteit van Gent en o.a. de Dirección General de Patrimonio Cultural Junta de Castilla y León, een symposium op 25 mei met een meer toeristisch programma op 26 mei.  In het kader van het Europees Erfgoedjaar in 2018 is er in (Spaanstalige) lezingen aandacht voor de nalatenschap van Simón Ruiz (1525-1597), handelaar, bankier en mecenas.  Hij bouwde door zijn vele relaties het meest rijke archief op over de Europese handelsrelaties in de zestiende eeuw.  Zodra het programma bekend is zullen wij u verder informeren.

   

P R O G R A M M A 2018 – 2019

·         maandag 7 mei 2018

Info volgt spoedig

·         zondag 24 juni 2018

Deportivo cultural   NB: de datum is definitief!

·         Maandag 10 september 2018

Lezing/activiteit

·         Vrijdag 12 oktober 2018

Lezing/activiteit

·         Week 14/21 oktober 2018

Themareis naar Spanje (in voorbereiding)

·         12 november (voorlopig) 2018

Las Lanzas Musical

·         Vrijdag 7 december 2018

Lezing/activiteit

·         Zondag 13 januari 2019

Sarao in Ulvenhout bij De Uitdaging

·         Maandag 11 februari 2019

Lezing/activiteit

·         Maandag 11 maart 2019

Algemene Ledenvergadering

·         Vrijdag 12 april 2019

Lezing/activiteit

·         Vrijdag 10 mei 2019

Lezing/activiteit

·         Zondag 23 of 30 juni 2019

Deportivo cultural

 

CULTURELE ACTIVITEITEN IN DE REGIO:

Chassé Cinema, Breda:

Kijk zelf voor meer informatie over het programma op de website van Chassé Cinema

19 april 2018: Jaap Omme – gitaar

Muzieksalon Spronk organiseert op diverse locaties in de regio een Spaans-georiënteerd concert onder het motto ‘Spanje, haar zon, haar muziek’. Gitarist Jaap van Omme verrast u met zijn uitvoering van bekende en ook onbekende Spaanse composities. Met tapas!

Meer informatie: Muzieksalon Spronk Spanje, haar zon, haar muziek

3 en 4 mei 2018: Paco Peña: Requiem for the Earth in Zuiderstrandtheater in Den Haag

We herinneren ons nog de prachtige voorstelling Patrias die Paco Peña vorig jaar in het Chassétheater gaf. Hij komt opnieuw naar Nederland met een net zo indrukwekkend programma. Flamencomuziek van een groot ensemble en zang door solisten en een groot koor. En met Peñas ongeëvenaarde gitaarspel. In dit programma wil hij onderstrepen hoe fragiel ons bestaan op de aarde is als we geen acht slaan op duurzaamheid. Alweer een prachtige compositie van Paco Peña! De enige voorstellingen in Nederland dit voorjaar! Een voorproefje van deze voorstelling opgenomen in de kathedraal van Cordoba op Youtube: Paco Peña - Réquiem por la Tierra

Meer informatie op de site van Paco Peña.  Informatie over de voorstelling en kaarten: info

 

29 mei tot en met 3 juni 2018 – Spaans filmfestival in Amsterdam

Voor de liefhebber van de goede Spaanse en Latijns-Amerikaanse film.  Nieuwe producties in allerlei genres worden getoond.  Meer informatie: Spaans filmfestival

 

 


 

 

 

Ga naar boven