Beste leden van Las Lanzas, queridos socios de Las Lanzas:

Graag nodigen wij u uit voor een extra activiteit: een bezoek aan de tentoonstelling González, Picasso en vrienden op vrijdag 19 januari 2018 in het Gemeentemuseum in Den Haag.

U kunt het convocaat hieronder lezen of in pdf-formaat downloaden met de link: rondleiding Gonzalez, Picasso y Amigos


 

2 0 1 8
V i e r n e s ,
19 de enero 2018, hora 13:45 – 16:00 horas

excursión /excursie:

Julio González, Picasso y amigos


2018 01 Gonzalez Picasso

 Gemeentemuseum Den Haag
lengua/taal: Holandés / Nederlands
Entrada/entree:

gratis (met museumkaart) / gratis (met VIP-kaart BankGiroLoterij) / € 14,50 (zonder museumkaart/VIP-kaart)

plus bijdrage voor de rondleiding.

 

Beste leden van Las Lanzas,   .. Queridos socios de Las Lanzas: 

Wij nodigen u uit voor een extra activiteit: een bezoek aan de tentoonstelling ‘Julio González, Picasso en vrienden’ in het Gemeentemuseum in Den Haag.  Er is een speciale rondleiding, alléén voor de leden en de vrienden van Las Lanzas.

Julio González groeide van helper van Picasso bij het lassen van sculpturen uit tot een avant-garde kunstenaar met een bijzonder oeuvre.  In deze tentoonstelling worden 20 werken van Picasso naast die van González geplaatst.  Zo wordt zichtbaar hoe beide kunstenaars elkaar hebben geïnspireerd, zoals ook het werk van andere kunstenaars en vrienden uit hun omgeving.
 

La junta directiva les invita de participar en una actividad adicional: una visita con guía a la exposición ‘González, Picasso y sus amigos’ en el ‘Gemeentemuseum’ en La Haya.

Julio González ayudó a Picasso por hacer esculturas de metálico con nuevas técnicas.  Entretanto se convirtió como un gran artista de la vanguardia.  En la exposición la amistad y colaboración de González y Picasso están conmemoradas con obras de González y 20 obras de Picasso.  Referencias a las obras de otros artistas, amigos de Picasso y González, también están presentes en la exposición.

 

JULIO GONZÁLEZ: EL ESCULTOR “QUE DIBUJABA EN EL ESPACIO” CON EL HIERRO

Julio González nasció en Barcelona en 1878.  Fue hijo y nieto de orfebres y forjadores de hierro.  Fue el renovador de la escultura del siglo XX.  Sus orígenes artesanos, el conocimiento de las posibilidades que le ofrecía el hierro, junto a una gran libertad imaginativa y a la sensibilidad propia de un gran artista, le permitieron crear un lenguaje nuevo, muy personal.

A partir de 1927 ensayó una nueva fórmula: recortar y curvar el metal (sobre todo el hierro), una fórmula que le permitió explorar por primera vez las posibilidades volumétricas y modeladoras del vacío.  Utilizaba ya un lenguaje de vanguardia, sobre todo cubista.

En 1928, Picasso le pidió ayuda para la realización de unas esculturas en hierro para un proyecto de Monumento a Apollinaire.  Esta colaboración se prolongó hasta 1932.  Entre sus frutos está “Mujer en el jardín”.  Picasso y Julio González serán los primeros en emplear el hierro no mediante técnicas de fundación, sino usando el hierro forjado y soldado como material escultórico, a través de la técnica industrial de la soldadura autógena.

La relación de Picasso y Julio González entre 1928 y 1932, fue un periodo de intercambio artístico intenso; el escultor catalán aportó su dominio de la técnica del hierro y el andaluz sus ideas renovadoras.  En la década de los 30, cuando tenía más de 50 años, se incorporó a la vanguardia con nuevas y potentes formas escultóricas y un lenguaje propio, calificado de abstracto, que tuvo como objetivo esencial la fusión entre formas y espacio.  En sus esculturas, el espacio forma parte de la misma obra, iniciando un camino que después siguieron muchos otros escultores.  Influenció no sola a Picasso, pero también a Constantin Brancusi, Pablo Gargallo y Hans Hartung.  Julio González está considerado como uno de los grandes nombres de la escultura moderna.  Murió en Arceuil (Francia) en 1942.

JULIO GONZÁLEZ: DE BEELDHOUWER DIE MET METAAL IN DE RUIMTE TEKENDE

Julio González werd in Barcelona geboren in 1878 als telg van een familie van smeden en edelsmeden. Hij gaf de aanzet tot een grote vernieuwing van de beeldhouwkunst in de twintigste eeuw. Door zijn grote kennis van de eigenschappen van metaal en zijn technische vaardigheden in het lassen van smeedijzer kon hij zijn sculpturen veel meer een open karakter geven, terwijl ze toch stevig konden blijven staan. In zijn ontwerpen gaf hij mede vorm aan het kubisme, een stijl die in het begin van de twintigste eeuw opkwam.

In 1928 wil de Picasso bij zijn ruimtelijke werk meer met metaal gaan doen. Hij ging in de leer bij González om het vormen en het puntlassen van metaal onder knie te krijgen.  De twee werden goede vrienden en beïnvloedden elkaars werk in deze periode. Vanaf toen werd in hun sculpturen de lege ruimte onderdeel van het beeld.  Het werk ‘Vrouw in de tuin’ van Picasso (te zien op de tentoonstelling) is een goed voorbeeld van werk uit deze periode.  Vier jaar werkten Picasso en González intensief samen.  In de daaropvolgende jaren ontwikkelde González een geheel eigen stijl. Hij kreeg steeds meer invloed op andere kunstenaars, zoals Brancusi, Gargallo en Hartung.  Hij wordt tegenwoordig als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de modern beeldhouwkunst uit de twintigste eeuw gezien.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog verbleef Julio González in Frankrijk.  Hij keerde niet meer terug naar zijn geliefde Catalonië.  Hij stierf in 1942 in Arcueil in Frankrijk.  Picasso woonde zijn begrafenis bij.

Más información  /  meer informatie: JULIO GONZÁLEZ, PICASSO Y AMIGOS

 

Rondleiding:

Om 13.45 uur verwachten wij de deelnemers in de hal van het museum bij de ticketbalie.

Let op: u koopt vóór dit tijdstip zelf uw entreebewijs!

 

Om 14.00 uur start er voor ons een speciale rondleiding die 60 minuten duurt.  Na afloop van de rondleiding kunt u op eigen gelegenheid verder rondkijken in het museum.  Of iets gaan drinken in het Grand Café in de Tuinzaal.

De kosten voor de deelnemers zijn de entree tot het museum en een aandeel in de kosten van de rondleiding.  Las Lanzas betaalt een deel van de kosten van de rondleiding.  De resterende kosten worden hoofdelijk gedeeld door de deelnemers.  Naar schatting zal dit hoogstens € 4 per persoon zijn.  U betaalt dat bedrag in het museum contant aan Marianne Pas.

Wie wil, kan al eerder naar het Gemeentemuseum gaan.  Naast de vaste collectie zijn er nog andere tijdelijke tentoonstellingen die de moeite waard zijn: bijvoorbeeld over Art Deco en over Anton Heyboer.  Ook het museumgebouw, ontworpen door H.P. Berlage in Art-Deco-stijl, is uw aandacht meer dan waard!  In het Grand Café - in de tuinzaal van het museum - kunt u iets drinken of van een versbereide lunch genieten.

AANMELDEN – LET OP !

Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen aan de rondleiding. Introducés zijn welkom!

Meldt u uiterlijk 14 januari aan bij de secretaris, Annemarie Jagers, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij sturen u vooraf een deelnemerslijst toe.  Zo kunt u contact leggen met elkaar om, als u dat wilt, te overleggen over samen reizen per trein of auto, en dergelijke.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Adres Gemeentemuseum: Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag.

Info: Gemeentemuseum Den Haag

Met de auto:

In de omgeving van het museum kan (betaald) worden geparkeerd.  Een andere optie is de parkeer-garage van het World Forum (voorheen Congresgebouw) aan het Churchillplein 10 in Den Haag.

Samen reizen met het openbaar vervoer?

11.55 uur         NS-station Breda – spoor 7 – intercity naar Den Haag Centraal

12.42 uur        Aankomst Den Haag Centraal

Vanuit de stationshal naar links (beneden blijven) naar tram 16 richting Statenkwartier, halte Gemeentemuseum.

Of naar boven naar het busstation en met bus 24 richting Kijkduin, halte Gemeentemuseum.

NB: Vanaf station Hollands Spoor met tramlijn 11 richting Scheveningen-Haven, uitstappen bij de halte Houtrust, volg de Cornelis de Wittlaan tot aan het museum: het is ongeveer 8 minuten lopen.

Treinreizigers: raadpleeg voor vertrek de website van de NS (www.ns.nl).

 2018 01 Gemeentemuseum

Ga naar boven